Kwiaty - jadalne i zdrowe

Czas trwania szkolenia:  2 godziny 

Cena: 99 zł  49.00 zł – cena obejmuje udział w zajęciach, materiały szkoleniowe, zaświadczenie, przerwy kawowe
oraz rabat 20% na dowolny materiał HolisticPrograms.pl

UKOŃCZENIE SZKOLENIA KOŃCZY SIĘ UZYSKANIEM IMIENNEGO ZAŚWIADCZENIA.

Rejestracja: online oraz telefonicznie

Minimalna Ilość uczestników: 10 osób

Miejsce szkolenia: 
*Bytom - Bytomski Uniwersytet Trzeciego Wieku
*Świętochłowice – „Centrum Terapii i Edukacji Horyzont”

* Zadzwoń (+48 504-509-977) ustalmy to wspólnie... organizujemy spotkania wyjazdowe

 

Czy można jeść kwiaty? Tak, można i to bardzo wiele różnych gatunków. Poznaj jadalne kwiaty z ogrodu, łąki i balkonu. Jadalne kwiaty roślin ozdobnych nie są kulinarną nowością. Rośliny zbierane głównie ze względu na piękny wygląd wykorzystuje się w kuchni od tysiącleci. Można je dodać do sałatek, gotować, a nawet kandyzować. Jakie kwiaty nadają się do jedzenia, które posiadają cenne dla zdrowia właściwości i jak je przyrządzić?



Prowadzący: A. Kasperek

 

Szkolenie oparte jest o autorski program profilaktyczny „Siedem Filarów Zdrowia”. Bazuje na najnowszych badaniach, praktyce lekarskiej i wiedzy z zakresu medycyny komplementarnej. Prezentowane zasady i metodyka ma zastosowanie zarówno w przypadku osób zdrowych (w ramach codziennej profilaktyki zdrowia) oraz szczególnie u osób chorych i niepełnosprawnych. Szkolenie dostarcza podstawowych informacji teoretycznych, porządkując wiedzę uczestników, obalając mity i hasła reklamowe. 

 

 

ZE SZKOLENIA DOWIESZ SIĘ:

  

  • Jakie właściwości zdrowotne posiadają kwiaty kalafiora, brokuła i karczocha
  • Czym jest „Kanon medycyny” Awicenny
  • Jakie właściwości zdrowotne posiadają kwiaty drzew egzotycznych
  • Jak rozróżnić kwiaty liliowca od kwiatów lilli i jak je przygotować
  • Jak poprawnie przygotować kordiał
  • Jak wykorzystać właściwości zdrowotne popularnych kwiatów ogrodowych
  • Jak rozróżnić kwiaty mniszka od mlecza i co można z nich przygotować
  • Jakiej obróbce poddawać kwiaty by były dla nas bezpieczne i zdrowe
  • Jak przygotować smaczne i zdrowe napoje na bazie kwiatów polnych
  • Jak zbudowane są kwiaty i jakie jego części są jadalne
  • Jak rozróżnić jaśmin od jaśminowca i jak należy spożywać jego kwiaty
  • Które kwiaty są trujące i na co należy zwracać uwagę przy ich zbieraniu
  • Jak smacznie przygotować dania z wykorzystaniem kwiatów